3. Schuren

Hout voor binnen

Schuren

De uitstraling van het sloophout is afhankelijk van de intensiteit van het schuren, de korrel schuurpapier en de soort schuurmachine.

Zo doet dat: Borstel het sloophout goed schoon met veger, stevige borstel en evt. een staalborstel.  Hoe secuurder, hoe mooier het eindresultaat.

Handmatig schuren op korrel 80-100. Geen fijnere korrel nemen i.v.m. afsluiten van de houtporiën, anders hecht de verf niet goed of lopen de poriën te vol. Voor het mooiste resultaat: plank voor plank schuren en  neem mogelijk de zijkanten mee. Schuren met een breedband schuurmachine of concentrische schuurapparaat. De kleur blijft het meest behouden bij het schuren met een concentrisch schuurapparaat.

Machinaal schuren kan ook met een grote schuurmachine (Woodboy) als de sloopplanken liggen op de vloer. Nadeel is dat randen en mogelijk sommige delen van de planken meer afgeschuurd wordt en zo randen van blanker hout te voorschijn komt. Voordeel is dat het snel klaar is.

Hout voor buiten

Hout voor buiten het is niet altijd noodzakelijk hout voor buiten te schuren. Wel schuren? Gebruik hiervoor dan korrel 80-100. Het hout wel goed schoonmaken/ ontvetten vóór de afwerkingslaag.