4. Kleuren en behandelen

Bescherming

Sloophouten planken en balken ofwel gebruikt hout hebben bescherming nodig. In de meeste gevallen is sloophout onbewerkt zonder verf. Milieuvriendelijk en voor hergebruik geschikt. beschermen tegen houtworm/ boktor kan, maar wordt het best voorkomen door voor gebruik de oude planken/ balken te controleren op gaatjes, deze planken niet gebruiken of behandel ze met speciale middelen. Sloophout krijgt bescherming door te beitsen, impregneren, lakken of oliën

Het eindresultaat heeft te maken met de afwerking die wordt aangebracht. Het mooiste is een kleurlaag aan te brengen vóór het bevestigen zodat alle randen van de plank/balk ook een kleur hebben. Een tip bij het maken van sloophouten wanden is de achtergrond zwart te maken. Bij krimp van planken blijf de kleur overal zichtbaar mooi. Bij buitenimpregnatie/ verf/ beits: vóór het bevestigen twee keer op te brengen.

Kleuren

Na schuren het hout stofvrij maken door het zaagsel eraf te vegen en het te ontvetten met water en ammoniak of St. Marc. Daarna goed laten drogen

 1. 1e kleurlaag aanbrengen en de droogtijd aanhouden voor evt. de volgende laag
 2. licht schuren, let op niet te hard schuren!
 3. ontvetten en laten drogen
 4. 2e kleurlaag aanbrengen

Aflakken

Voor vloeren noodzakelijk, voor wanden en meubels aan te raden  aflakken van de kleurlagen. Dit ter voorkoming van het slijten van de kleur door gebruik.

 1. laatste kleurlaag licht schuren, let op niet te hard schuren!
 2. stofvrij maken, ontvetten en laten drogen
 3. 1e laklaag aanbrengen
 4. licht schuren, let op niet te hard schuren!
 5. stofvrij maken, ontvetten en laten drogen
 6. 2e laklaag aanbrengen
 7. uitsluitend voor vloeren 3e laklaag aanbrengen vooraf licht schuren, stofvrij maken, ontvetten en laten drogen

Kleur en impregnatie voor buiten

regen, zon, wind. schimmels en bacteriën tasten erg snel hout aan. Om dit te weren is impregneren van hout geen overbodige luxe. Dit kan door een transparante impregnatie te gebruiken met of zonder UV blokker of door een beits/teer.

 1. breng de eerste laag aan
 2. goed laten drogen zoals voorgeschreven
 3. breng de tweede laag aan
 4. laten drogen

 

BUITENLEVEN SECOND LIFE WOOD heeft een speciaal assortiment milieuvriendelijke impregnaties, beitsen en verven, zie hiervoor ons assortiment.